Hurdacılık Nasıl Yapılır?

By | Kasım 10, 2021

Hurdacılıkta Para Var mı?

Son yılların en çok merak edilen mesleklerinden birisi de hiç şüphesiz hurdacılıktır. İnsanlar genelde farklı meslek dallarına geçiş yapmak istediklerinde mutlaka hurdacılık nasıl yapılır sorusuna da cevaplar aramaktadırlar. Peki, hurdacılık nedir, hurdacılıkta para var mı, hurdacılık zor bir meslek midir? Hepsine elimizden geldiğince cevaplar vermeye çalışalım.

Hurdacılık, her ne kadar insanlar tarafından hor görülen, küçümsenen, akir görülen bir meslek olsa da bunlar doğru bilinen yanlışlardır. Başta çevreye verdiği fayda en büyük doğrulardan birisidir. Ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Küçümsenen bir meslek dalı olsa da büyük paraların döndüğü yüksek kazançların olduğu bir meslektir.

Hurdacılık aslında pek çok kategorisi olan bir süreç diyebiliriz. Ülkemizde profesyonel bir şekilde hurdacılık yapılıyor mu sorusu aslında tam olarak aradığımız cevabı bulamadığımız bir sorudur. Küçükten, büyüğe doğru giden kategorileri var diyebiliriz. Mahalle aralarında ‘’ hurdacı ‘’ anonsu yapan bir hurdacı ile devasa büyüklükte kamyonları, vinçleri sistem kasaları olan hurdacılık arasında ciddi anlamda fark bulunmaktadır. Kimi hurdacı sadece bakır, alüminyum, krom gibi maden biriktirerek bu mesleği yürütüyor olsa da, kimisi de sadece ton bazında aldığı demir ile hurdacılık mesleğini yürütmektedir. Her ne kadar amatöründen, profesyoneline kadar hurdacılık yapılsa da ciddi bir meslek haline gelmiştir.

Hurdacılık denildiği zaman akla ilk gelenler arasında demir hurdası, alüminyum hurdası, bakır hurdası, paslanmaz hurdası, kablo hurdası gibi birçok terim gelmektedir. Son yıllarda ülkemizde kağıt hurdacılığı da yüksek kazanç sağlayan meslek grupları arasına girmiştir.

Bazı insanların çöp olarak gördüğü karton, kağıt, demir, çelik, paslanmaz gibi atıl vaziyette olan hurdaların toplanmasıyla ciddi kazançlar elde etmek mümkündür.

Hurdacılık Tam Olarak Nedir?

İnternet ortamında hurdacılık nedir sorusuna onlarca, yüzlerce cevap bulabilirsiniz. Ancak işin içinde olmayan kişiler için her yazılana, çizilene inanmamak gerekir. Demir, bakır, alüminyum, kağıt, plastik ve daha birçok malzemeyi sayabileceğimiz gibi bu malzemelerin belli bir zaman sonra artık kullanılamayacak hale gelmesi sonucunda belli bir ücret karşılığında toplanarak yeniden geri dönüşüme kazandırma tesislerine gönderilerek yeniden kullanıma sunulmasıdır. Sadece evsel atıkların değil fabrikaların imalat artıkları da ciddi oranda gelir sağlamaktadır.

Hurdacılık eskilerden mahalle aralarında tabla ile veya üç tekerlekli arabalar ile evlerden soba, soba borusu, çaydanlık, ütü, ütü masası, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi eşyaların alınmasından ibaret olsa da günümüzde çöplerden hurda toplayanların sayısının fazla olmasıyla artık çekçek arabaları ile toplanmaya başlandı. Bu tamamen işin amatör kısmında olsa da çöplerden toplanan hurda malzemeler bir şekilde büyük hurdacılara satılmaktadır.

Herhangi bir şekilde toplanan, ücret karşılığı alınan hurdalar büyük hurda ayrıştırma tesislerine gönderilerek burada ayrıştırma işlemi yapılır. Örneğin; plastik kendi içinde birkaç gruba ayrıştırılır. Hurda demir farklı, diğer madenler ayrı şekilde ayrıştırıldıktan sonra eritilmek üzere gerekli işlemlere tabi olurlar.

Hurdacılıkta Yapılması Gerekenler Nelerdir

İlk paragrafımızda da belirttiğimiz üzere hurdacılığın kendi içerisinde birçok kategorisi olduğuna değinmiştik. Öncelikle bu mesleği yapmaya karar verdiğinizde hangi kategorisine başlayacağınıza karar vermeniz gerekir. Sadece kağıt toplayarak veya ücret karşılığı kağıt alarak biriktirmek ve satmak için küçük bir depo gibi alana ihtiyacınız olacaktır. Fakat büyük oynamak istiyorum araba hurdası işine gireceğim diyorsanız açık ve daha geniş bir alana ihtiyacınız olacaktır. Ayrı bir düşünce ise kamyonet tarzı küçük vasıtalar ile mahallelerden hurda toplayacağım diyorsanız küçük bir miktar bütçe ile bu işe başlayabilirsiniz. Deponuzun olması sizin için ayrı bir kazancın artması anlamına gelir. Ancak kamyonet tarzı aracınız ile dükkan veya depounuzun olmasına çok gerek yoktur. Toplanan hurdaları aynı gün içinde büyük hurdacılara satabilirsiniz.

Hurdacılıkta Fiyatlar Nasıl Belirlenir

Hurdacılık mesleğine yeni başlayacak olan kişiler için en çok merak edilen sorulardan birisi de insanlardan hurda demiri kaç paraya alacağım veya hurda bakırı kaç paraya satacağım gibi sorulara cevaplar aranmaktadır. Hurda fiyatları haftalık olarak belirlenmektedir. Birkaç hurdacıya giderek güncel hurda fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz. İnterneti aktif şekilde kullanıyorsanız güncel hurda fiyatları araştırması yaparak hurdayı kaç paraya alıp, kaç paraya satacağınızı öğrenebilirsiniz.

Hurdacılıkta Neye İhtiyacınız Olacak?

Küçük bir kamyonet ile kağıt, demir, bakır, alüminyum gibi hurdaları belli bir ücret karşılığında alabilirsiniz. Bu süreç için belli bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Aynı gün içinde hurdalarınızı büyük hurdacılara satarak para kazanabilirsiniz. Burada en çok merak edilen hurdaları kime satabileceğiniz veya elimizde kalır mı gibi sorulara hiçbir hurda elinizde kalmaz. Her hurdanın mutlaka alıcısı vardır. Önemli olan hurdadan kazanmak için minimum rakamlarda hurda almanız gerekir.

Hurdacılık Yaparak Zengin Olabilir misiniz?

Herkesin dilinde hurdacılıkta para var gibi terimler dolaşmaktadır. Uzun yıllardır hurdacılık yapan kişiler bu meslekten zengin olmayı başarmışlardır. Ancak son zamanlarda hurdacılık mesleğine ilginin artması sonucunda zengin olmak neredeyse hayal diyebiliriz. Hurdacıların sayısı bir hayli fazladır. Mümkün mertebe yüksek fiyat vererek minimum kazanç ile bu sürece başlanabilir.

Bir önceki yazımız olan Karasu Hurdacı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir